‘Ook dit gaat voorbij…’

Van de ene op de andere dag geen evenementen meer mogen en kunnen organiseren, al je geweldige personeel naar huis sturen en afwachten tot dit allemaal voorbij is. Tja, 2020 hadden we ons allemaal wel anders voorgesteld. Wat een geweldig mooi jaartal 2020 ook mag zijn, vanaf januari werd ons allemaal al snel duidelijk dat onze plannen, zowel privé als zakelijk, linea recta de ijskast in konden en we ons alleen nog maar met de gezondheid van onze families, vrienden, werknemers en klanten zouden gaan bezighouden. In de evenementen branche staat nu uiteraard alles in de pauzestand en kunnen we niets anders doen dan afwachten en ons netjes houden aan de maatregelen die ons worden opgelegd. En toch ben ik er van overtuigd dat straks, als dit allemaal voorbij is, alle evenementen weer snel een plaats in onze agenda’s krijgen en we met man en macht aan het werk moeten om alles te organiseren.

Ons ‘normale’ leventje

Wat een fragiel bestaan hebben we toch eigenlijk allemaal en wat kan alles van de ene op de andere dag snel veranderen. Zo ren je van evenement naar evenement, zijn de dagen te kort en is je grootste uitdaging het vinden van (nog meer) goed personeel. Het andere moment sta je ineens voor – alweer – leeg geplunderde schappen in de supermarkt en vraag je je af hoe lang dit allemaal nog gaat duren. We kunnen alleen maar hopen dat iedereen dit jaar snel en dat we ons dan weer met ons normale leventje kunnen gaan bezighouden.

Maar terwijl ik dat schrijf denk – en hoop ik – dat onze leventjes helemaal niet meer zo ‘normaal’ gaan worden. Dat we ook echt iets leren van deze onzekere en vreemde tijd. Dat we ook echt straks dingen anders en beter gaan aanpakken. Of springen we straks gewoon weer op de stress express die voort raast naar wie weet waar? Of, gaan we serieus proberen een betere balans te vinden tussen werk en privé? Gaan we beter zorgen voor de natuur om ons heen? Bewuster en gezonder eten, voor jezelf maar ook het milieu? Niet iedere vakantieperiode met vakantie gaan ‘omdat het vakantie is’. Misschien vinden we zelfs wel de moed om onze passie echt eens de aandacht en tijd te geven die het verdient en gooien we het roer, al dan niet vrijwillig, drastisch om. 

Een betere wereld

Tot vervelens toe thuiszitten geeft hopelijk ook ruimte om eens goed na te denken, pas op de plaats te maken en het leven dat we leiden her te bezinnen. Wie weet wat voor geweldige creatieve initiatieven er dan uit deze crisis ontspruiten. Ik hoop het echt, want als dat zo is, dan hebben we niet alleen deze crisis overwonnen, maar staan we er, ondanks al het leed en verdriet, als wereld wellicht beter voor dan vóór 2020.

Maria Mena schreef 10 jaar geleden de prachtige song ‘This too shall pass’. Daar sluit ik mij helemaal bij aan…ook dit gaat voorbij.

But experience gathered
We’ve learned from our past
So don’t worry darling
This too shall pass

Door: Joeri Rooij – Foto: Maria Mena (2011)